Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Sekty

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky


SEKTY
Sám termín sekta v sobě obsahuje řadu problémů. Když použijeme v češtině slovo sekta, tak máme na mysli něco škodlivého nebo špatného.
Dalším problémem je, že neexistuje zcela spolehlivá definice, co to vlastně sekta je, neexistuje přesná hranice mezi skupinami, které vnímáme jako přijatelné náboženské organizace a těmi, které odpovídají všeobecné představě o sektách, tyto dvě kategorie se vzájemně prolínají.
Mezi sektářské rysy patří např. důraz na poslušnost vedení a s tím související vybudovaná hierarchie předávající rozkazy shora dolů, bez jakékoli možnosti ovlivňovat vyšší složky ze zdola. Jiným výrazným znakem sektářství je představa, že žijeme právě my ve zvláštní době, což dodává nám a naší práci i poselství na zvláštní důležitosti. Dalším z vypozorovaných charakteristik těchto skupin je i jistá utajovanost až neupřímnost.
Nejtypičtější znak sekt je skutečnost, že v těchto organizacích dochází k zneužití náboženství a náboženských představ jednotlivců ke prospěchu vedení organizace. Ať už se jedná o požitky finanční, sexuální, uspokojení touhy po moci. Těchto cílů se pak dosahuje např. vyřizovanými poselstvími od Boha, předpověďmi konce světa a jiných hrůz.
Jiným běžným, ale nelogickým rozlišením mezi sektou a církví je skutečnost, zda je příslušná skupina legalizována státní správou nebo ne.
Sekta je náboženská společnost, která vznikla nedávno ve snaze reformovat nauku nebo praktiky větší a starší náboženské společnosti. Obvykle přejímá většinu učení původní skupiny, ale má i nové, odlišné ideje. Protože porušila tradice, existuje mezi ní a okolím určité napětí. Mnoho sekt brzy zanikne, jiné přežívají. Další rostou a vyvíjejí se v náboženské společnosti, od kterých se případně zase odštěpují nové sekty. Jako sekty v tomto smyslu začínala mnohá náboženství i křesťanství.
Nejtypičtějším zdrojem příjmů sekt je finanční obětavost jejich členů. Některé z těchto organizací se získanými prostředky dále podnikají a rozmnožují je. Přesto základním faktem zůstává, že nikdy jindy nejsou lidé ochotni vzdát se tolika peněz jako když jsou o ně požádání pod záminkou náboženství. Některé skupiny vyžadují od svých členů desetinu z veškerých příjmů, tzv. desátek. V některých jiných skupinách se vyžaduje při vstupu dokonce odevzdání veškerého majetku. Jiné skupiny zase vyžadují od svých členů bezplatnou práci pro organizaci. Platí, že v těchto skupinách se klade rovnítko mezi finanční obětavost a opravdovost víry. V důsledku toho se často členové předhánějí ve své obětavosti, aby stoupali po žebříčku prestiže ve skupině, která se jim stala jejich sociálním prostředím. Příkladem je náš český mesiáš Jan Dvorský (Parsifal Immanuel), kterému se podařilo vybrat od poměrně malé skupinky svých vyznavačů mnoho milionů na založení tisícileté říše.
Zvykem některých náboženských skupin (svědků Jehovových a mormonů) je šířit své učení návštěvami po bytech. Typické je, že tito návštěvníci bývají velice neodbytní, přesto má samozřejmě každý z nás právo je odmítnout, pokud nemá zájem se s nimi bavit. Scénář probíhá asi následovně: Někdo zazvoní u vašich dveří, otevřete, ihned začne něco povídat a vy jste přece slušní, tak mu nebudete skákat do řeči a vyposlechnete ho. Protože vám připadá neslušné nechat ho stát ve dveřích tak ho pozvete dál. Když vám při odchodu velice mile nabídne nějakou literaturu, tak byste považovali za neslušné si ji od něho nepůjčit. A protože je neslušné mu ji vrátit (až příště přijde) nepřečtenou, tak ji alespoň zběžně přečtete. Když vás potom tito lidé začnou častěji navštěvovat, bude vám možná trapné jim říct, že vás to vlastně nezajímá a dokonce, když vás budou stále mile zvát, abyste se přišel podívat na jejich shromáždění, budete považovat za neslušné to stále odmítat a jednou s nimi půjdete. Mnohdy není důvodem k připojení k sektě nějaký zájem, ale prostě to, že dotyčný je příliš slušně vychovaný a nemá dosti odvahy se laskavému ale cílevědomému nátlaku sektářských náborářů vzepřít. Trochu společenské neslušnosti na začátku bývá menším zlem.


Přehled sekt

Mormoni
Oficiální název Církev Ježíše Krista svatých posledních dnů, byla založena v r. 1830 v USA
Vychází z: křesťanství, judaizmu, islámu aj.
Charakteristika: Vedle bible mají mormoni za základní knihu Mormon, jež popisuje osudy Izraelitů údajně přestěhovaných v předkřesťanské éře do Ameriky. Jejich víra se opírá o učení o posledních věcech světa a člověka a zvláštní pojetí Boží Trojice. Praktikuje zasvěcovací obřady. 1843 – 90 provozovali polygamii.
„Mormon“ je lidové označení pro člena Církve Ježíše Krista svatých posledních dnů (The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, dále jen CJK), která v Česku patří ke státem registrovaným církvím (u nás má kolem tisíce členů). Často bývá považována za nejrychleji rostoucí náboženskou společnost.
Mormoni věří, že bůh má hmotné tělo a že Ježíš, který není považován za boha, byl počat jeho fyzickým spojením boha s Marií. Vyučují, že bůh byl kdysi člověkem a že i člověk se může stát bohem. Jsou proslaveni svým zájmem o rodokmeny. Mormoni nesmí požívat alkohol, kávu, některé druhy čaje a jiné drogy, není také dovoleno kouření. Členové jsou vedeni k pevnému a příkladnému rodinnému životu. Alespoň jeden večer týdně slaví rodina spolu, a to hrou, četbou, zpěvem.

Církev sjednocení (moonisté)
Oficiální název: Společenství ducha svatého pro sjednocení světového křesťanství, zal. 1954 v Koreji
Vychází z: křesťanství a orientálních systémů.
Charakteristika: Náboženská a politická organizace. Základním spisem jsou Moonovy Boží zákony. Na veřejnosti ji reprezentují různé organizace, které bojují proti komunismu, usilují o mír, rozvoj rodiny. Vedení Církve sjednocení vybírá přijímaným svobodným mladým lidem manželské partnery s cílem založit dokonalé rodiny, a tím dokonalé lidstvo.
Zájemce a tudíž i potenciální člen se obvykle nedozví hned při prvních kontaktech, že jedná s náboženskou organizací. Církev sjednocení totiž založila mnoho různorodých a na první pohled nezávislých organizací. V Česku se nejčastěji setkáme s Federací rodin za mír ve světě, Federací žen za mír ve světě a studentským hnutím CARP. Církev sjednocení má i mnoho podnikatelských aktivit. Známou se však stala zejména díky hromadným svatbám. Partneři jsou na základě fotografií vybíráni samotným reverendem Moonem, přičemž se často seznámí až při obřadu nebo až po něm.

Svědkové Jehovovi
Oficiální název: Náboženská společnost Svědkové Jehovovi, založena v r. 1872 v USA
Vychází z: ranného křesťanství, alternativního výkladu Bible.
Charakteristika: Jsou přesvědčeni o brzkém konci světa, kdy dojde k rozhodující bitvě mezi Svědky Jehovovými a říší zla, reprezentovanou mj. ostatními církvemi a politickou mocí. Mají přísnou centrální organizaci (s centrem v Brooklynu v USA), provádějí rozsáhlou propagaci (časopis Strážná věž, vyhledávání a přesvědčování možných stoupenců). Odmítají mj. transfúzi krve a vojenskou i náhradní službu.
Postávají na nárožích a v metru, čas od času zazvoní i u našich dveří, aby nám nabídli pestrobarevné časopisy a publikace. Svědkové Jehovovi jsou nejaktivnější náboženskou společností. Nevěří v okamžitý posmrtný život. Předpokládají, že člověk po smrti „spí“ a čeká na vzkříšení. Po vzkříšení budou nehodní odsouzeni ke konečné záhubě, Bohu milí pak dosáhnou života věčného v nebi nebo na znovuobnovené zemi. Svědkové odmítají slavit Vánoce, Velikonoce, narozeniny a jmeniny. Jediným slaveným svátkem je tzv. Památná slavnost, kdy se jednou v roce připomíná poslední večeře Ježíše Krista s jeho učedníky. Dále odmítají transfúzi krve, kouření, vojenskou službu, jakoukoli účast na politické správě (ani nejsou voleni ani nevolí).

Haré Kršna
Oficiální název: Mezinárodní společnost pro uvědomování si Kršny, zal. 1966 v USA
Vychází z: hinduizmu – višnuizmu.
Charakteristika: Společenství zasvěcené šíření jógy lásky a oddanosti k Bohu. Hlavním rysem tohoto hnutí je hlásání všeobjímající lásky a požadavek mravní čistoty jedince i společnosti. Stoupenci hnutí jsou zásadními abstinenty, vegetariány, odmítající nemanželský sex a glorifikaci sexu jako takového, jenž by měl být omezen na plození dětí. Muži chodí ostříháni dohola.
Kromě jakéhokoli masa, včetně ryb, vajec, se zdržují také čaje a kávy, alkoholu, tabáku a jiných drog. K jejich životním zásadám patří i to, že nesázejí, nesportují, vzdávají se také her a četby románů.
Základem duchovní praxe je recitace nebo zpěv: Hare Kršna Hare Kršna Kršna Kršna, Hare Hare Hare Ráma Hare Ráma Ráma Ráma Hare Hare. Tuto šestnácti slovnou formuli mají opakovat za den 1728 krát. Říká se tomu džapa a zabere denně asi dvě hodiny. Obřad s účastí veřejnosti spočívá ve zpěvu manter s doprovodem hudebních nástrojů. Ve prospěch kršnovského hnutí mluví to, že je neagresivní, že odmítá jakékoli násilí a připouští různé cesty k duchovnímu cíli.

Hnutí grálu
Oficiální název: Hnutí Grálu, zal. 1928 v Rakousku
Vychází z: ranného křesťanství, vlastního výkladu Kristova poselství.
Charakteristika: Učení je shrnuto ve spise Ve světle Pravdy neboli Poselství Grálu. Svatý Grál se nechápe jako nádoba, do níž byla zachycena krev ukřižovaného Krista, nýbrž jako duchovní sídlo Pravdy, Lásky a Skutečného Bytí.
Kniha Poselství Grálu je Hnutím označována za „Nový zákon, který navazuje na Pravdu starozákonních proroků hlavním tématem knihy je výklad tří „vyšších" zákonů. Prvním je zákon tíže. Druhý zákon přitažlivosti stejnorodého, lze zjednodušeně vyjádřit lidovou moudrostí „Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá". Posledním zákonem je zákon zvratného působení.. I tady si lze vypomoci příslovím, „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá." Nedílnou součástí učení Poselství Grálu je i víra v reinkarnaci,

Satanizmus
Oficiální název: Církev Satanova, založena v r. 1966 v USA
Vychází z: černé magie, čarodějnictví, převrácené židovsko-křesťanské nauky.
Charakteristika: Mimo oficiální církev existuje mnoho dalších satanistických skupin. Sjednocuje je uctívání Satana, chápaného obvykle jako osobní či neosobní princip zla. Základní knihou moderního satanizmu je Satanská bible od A. S. La Veye.
Základem La Veyova satanizmu je hlásání návratu k původní přirozenosti člověka, zejména v oblasti sexu. Zdůrazňuje nenahraditelnost vlastního poznání, které by vždy mělo být doprovázeno pochybnostmi.
Za symboly byl zvolen obrácený kříž a převrácený pětiúhelník v kruhu. Nejrozšířenějším číslem, které se k satanizmu váže, je 666. Toto číslo se objevuje v poslední knize Nového zákona a symbolizuje Bohu nepřátelskou šelmu. Existuje mnoho interpretací tohoto čísla, jehož správný tvar může být i 616. Někteří biblisté se přiklánějí k názoru, že jím autor chtěl označit císaře Nerona, jiní v něm „poznávají“ např. císaře Caligulu.
Z rituální praxe satanistických skupin jsou nejznámější tzv. černé mše, které jsou jakousi převrácenou římskokatolickou mší. Může při nich docházet k sexuálním orgiím nebo obětování zvířat. Rituální vraždy lidí jsou vzácností.

Dianetika a scientologie
Oficiální název: Scientologická církev, založena v r. 1954 v USA
Vychází z: východních náboženství,
Charakteristika: Nábožensko-filozofická nauka a praxe. Jejím cílem je dovést člověka k úplné svobodě pomocí studia a duchovní konzultace, tedy postupným zdokonalováním sebeuvědomění člověka i schopností uvědomit si Boha. Součástí scientologie je dianetika, věda o duševním zdraví, obsahující metodu zmírňující psychickou zátěž spojenou s vlivy bolestných prožitků v minulosti.
Dianetika je obor a zároveň názor, který jeho stoupenci označují jako moderní vědu o duševním zdraví. Základním textem a souborným výkladem oboru je kniha Dianetika: Moderní věda o duševním zdraví. Dianetika formuluje jako svůj základní cíl přežití na různých úrovních, individuální a skupinové. Život pokračuje také v potomcích. Nakonec jde o nesmrtelnost. Překážkou na cestě k tomu jsou engramy- jsou stopy vjemů, zejména fyzických bolestí a bolestivých emocí. Ty pak jsou příčinou aberací, tedy veškerého narušeného a iracionálního chování. Konečným dopadem jsou pak psychosomatické nemoci. Dianetika má člověku pomáhat překonat engramy a jejich důsledky. Cílem je clear, vyčištěný, optimální člověk, který prožívá svou existenci s elánem a uspokojením. Má být volně nad mentálními skutečnostmi, dokonce i prostorem a časem.
Významnou součástí terapeutických aktivit je program Purification (očištění). Má odstraňovat drogové a jedovaté látky z těla. Zahrnuje úpravu životosprávy včetně stravování, jogging a saunování. Dále se praktikují různé kurzy s individuálním studiem a konzultacemi, např. kurz komunikace, kurz vzestupů a pádů v životě nebo kurz o etice. Individuální péče má podobu auditingu, tedy rozhovoru klienta s auditorem. Při něm se procházejí životní událostí, o nichž se předpokládá, že zanechaly po sobě engramy. Několikerým znovuprožitím těchto situací se má člověk negativního vlivu zbavit. Tyto služby se poskytují v dianetických centrech nebo scientologických misiích jako placený servis, přičemž poplatky mají pokrýt náklady na činnost církve.
Tato organizace v rámci propagandy velice často využívá populární osobnosti, aby ovlivnila veřejné mínění. Řada lidí se podvědomě domnívá, že pokud nějaký zpěvák nebo herec doporučí jistou skupinu, pak se jistě musí jednat o dobrou věc. Scientologie se tak uváděním těchto členů ve svých materiálech snaží vylepšit svůj image, který je v mnohých zemích značně nelichotivý.


PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT