Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Chat

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Jméno a přijmení: Blechová Karolina třída: 1.A.
Chat.
S obdobnou službou jste se možná již setkali, a to v „místním" provedení, pro lokální počítačové sítě. Zde se těmto službám říká různě, například chat (v prostředí sítí Novell NetWare), či talk (v prostředí Unixových sítí). Vždy však mají společné to, že zprostředkovávají vzájemnou komunikaci uživatelů v reálném čase - to, co jeden z nich píše na klávesnici svého počítače, to se druhému průběžně zobrazuje na jeho displeji. Jde tedy o jistou obdobu telefonního hovoru, ovšem v psané formě.
Služby typu chat či talk jsou nejčastěji určeny jen pro průběžné „dopisování si" dvou uživatelů. Pak není problém rozdělit obrazovku každého z nich na dvě části, resp. otevřít na ní dvě samostatná okna, do každého psát text od jednoho z obou komunikujících, a dosáhnout toho, aby se psaný text na obou stranách průběžně zobrazoval po jednotlivých znacích.
Některé služby typu chat a talk však připouští i komunikaci více uživatelů současně - dokonce takovou komunikaci, ke které se může průběžně přidávat předem neznámý a v zásadě neomezený počet uživatelů, a stejně tak se od ní zas odstupovat. Jde pak vlastně o existenci „diskusních kanálů", ke kterým se může v principu kdokoli a kdykoli přihlásit, a stejně tak se zase kdykoli odhlásit.
V případě současné komunikace více uživatelů (či dokonce předem neznámého a apriorně neomezeného počtu uživatelů) vyvstává drobný technický problém: jak zajistit, aby si jednotliví diskutující neskákali „do psaní". Není-li možné pro každého diskutujícího otevřít samostatné okénko, jak to potom udělat, aby se například nepromíchávala jednotlivá písmena či celá slova, která napsali různí lidé? Řešení je celkem jednoduché: to, co každý chce napsat, si nejprve „vyťuká" u sebe, a případně i zedituje, aby opravil eventuelní překlepy. Teprve pak, když dokončí řádku (a odešle ji, např. klávesou Enter), je celá řádka odeslána „do éteru", a zobrazena všem, kteří jsou právě přihlášení do diskuse (resp. k diskusnímu kanálu). Aby však měli všichni možnost poznat, od koho zmíněná věta pochází, je uvozena vhodným návěštím - jménem či přezdívkou svého autora.
Nyní ale již k samotné službě Internet Relay Chat, kterou vám chci dnes představit. Je vlastně dalším vývojovým stupněm služeb typu chat a talk, tentokráte však již od začátku ve víceuživatelském provedení, s mnoha „vymoženostmi" navíc, a hlavně fungující globálně, v dosahu celého Internetu. Takže vám umožňuje „pokecat" si v reálném čase s lidmi, kteří jsou roztroušeni doslova po celém světě. Svůj původ má tato služba ve Finsku, odkud pochází její první implementace. Odsud se pak rozšířila do celého širokého světa.
Pro praktické využití služby Internet Relay Chat (zkratkou IRC) potřebujete mít vhodného klienta, neboli vhodný program, který bude na vašem počítači implementovat klientskou část této služby. Takovéto programy existují v mnoha různých provedeních, pro nejrůznějších platformy - pokud nemáte na svém počítači žádný k dispozici, řekněte si nejprve svému nejbližšímu správci. Pokud ani on neví, kde vhodného klienta získat, nahrajte si celý dokument FAQ o službě IRC. V tomto dokumentu jsou konkrétní odkazy na IRC klienty pro všechny nejznámější platformy.

Máte-li vhodného klienta, můžete se přihlásit k některému ze serverů služby Internet Relay Chat. I tato služba totiž funguje na principu klient/server, a vyžaduje existenci počítačů v roli serverů, ke kterým se klienti přihlašují - a od nich pak průběžně dostávají „průběh diskuse" na jednotlivých diskusních kanálech.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT