Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Zemědělství

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Zemědělství je odvětví materiální výroby, které zajišťuje potraviny pro obyvatelstvo a suroviny pro potravinářský a lehký průmysl pěstováním kulturních rostlin a chovem hospodářských zvířat. Základními složkami zemědělské výroby je rostlinná výroba, základ celé zemědělské výroby a živočišná výroba. Oba druhy výroby zahrnují četná další odvětví. K rostlinné výrobě se řadí: pěstování polních plodin (polní hospodářství). To je: obilnářství, řepařství, bramborářství, zelinářství, lukařství, pastvinářství, ovocnářství, pícninářství, vinařství a chmelařství. Do živočišné výroby patří: chov skotu, prasat a drůbeže, ovcí, koní, králíků a kožešinových zvířat. Zvláštní postavení zaujímá včelařství, hedvábnictví a rybářství.

Tato mnohotvárnost zemědělství se projevuje v pestré řadě různorodých výrobních procesů, pracovních úkonů a pomocných služeb v zemědělství jako celku, v jednotlivých zemědělských závodech i uvnitř jednotlivých odvětví zemědělské výroby (např.: obdělávání půdy, příprava osiva, osev, ošetřování a sklizeň plodin, ošetřování zvířat, odchov mláďat, konzervace a skladování zemědělských produktů, meliorace půd, šlechtění rostlin, plemenářství, ochrana rostlin, veterinářství, opravářství). K větším zemědělským výnosům napomáhá také hojně věda; vědy přírodní: geologie, meteorologie, klimatologie, chemie, fyzika, botanika, mechanika; a také soustava speciálních věd zemědělských: agronomie, agrobiologie, agrochemie, agrofyzika, agrometeorologie, agropedologie, agrotechnika, zootechnika, zemědělská ekonomika.

Charakteristickým rysem zemědělské výroby je její vázanost na půdu, která je základním výrobním prostředkem a současně pracovním předmětem. Výrobní pochody v zemědělství jsou ovlivňovány procesy přírodními, biologickými, podnebím, počasím, což se mimo jiné projevuje v sezónnosti zemědělské výroby, v nerovnoměrném rozložení práce během roku, v kolísání sklizní v jednotlivých letech. Úsilí člověka je tedy zaměřeno na poznávání biologického rozvoje rostlinných a živočišných organismů a na odhalování možností aktivního zásahu do tohoto procesu s cílem dosáhnout např. určitých žádoucích vlastností kulturních rostlin a hospodářských zvířat (vyšší hektarové výnosy, větší užitkovost zvířat, odolnost proti chorobám a škůdcům) a zvyšování úrodnosti půdy.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT