Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Hinduismus

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Hinduismus je náboženský systém, ve kterém platí hlavní myšlenka tohoto náboženství a to je, že Bůh existuje v nás samých a může být poznán prostřednictvím změněného stavu našeho vědomí (samandhi).Účelem života je uvědomit si Boha…
Hinduisté věří v cyklus zrození, smrti a znovuzrození (samsára). Je to vlastně systém převtělování pomocí našich činů(karmy), které mají velký vliv na náš příští život.Hinduismus jako náboženství vzniklo asi 2 000 let před naším letopočtem v Indii. Základem tohoto náboženství je staroindické učení a zákonitosti (dharma), činu (karma), neubližování (ahinsa) a osvobození (mókša).

V čele hinduismu stojí tři hlavní božstva:
1.Bráhma-je to Bůh stvoření.Jinak se mu říká tvůrce.
2.Višnu-je to Bůh uchovatel.Čas od času se inkarnuje (vtěluje) do nějakého člověka, aby udržoval rovnováhu světa.Z tohoto názvu Boha vznikl tzv. Višnávismus-uctívání Višnua.Je v hinduismu nejčastější, nejspíš kvůli Višnově inkarnaci.Višna byl doposud inkarnován devětkrát a je předpovězena další inkarnace.
3.Šiva-Bůh zkázy a znovuzrození. Je nazýván ještě jako Mahadéva-Velký Bůh. Jeho velká tvůrčí síla je uctíváním falického symbolu – lingamu, jednoho z nejčastějších svatých předmětů v indických chrámech i v domáctnostech.
Tato Svatá Trojice, jinak rečeno Trimurtí, tvoří Íšvaru, neboli Bráhmana(Boha).Hinduistické učení doprovází cvičení jóga (spojení), a to je meditace s duchovními praktikami.

Hinduismus má i své zákony:
1. Rostliny jsou posvátné
2. Nesmí se ublížit jinému tvoru (např.mají posvátnou krávu).

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT