Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Závislosti

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

ÚVOD


Tato seminární práce se zabývá náhledem do velmi komplikované a nepřehledné situace závislostí, přičemž se soustřeďuje na ty, které autor považuje za pro společnost nejpalčivější.
Závislostí se rozumí vše, co více či méně ovládá vůli člověka a nutí k ho nadbytečné spotřebě.Závislost má mnoho podob, od klasické závislosti na požívání cizorodých látek, až
k závislosti duševní, či sexuální. Nejtypičtější formou závisloti je závislost na drogách. A to jak na drogách společností tolerovaných ( legálních ), tak netolerovaných ( ilegálních ). Snaží se toto téma nikoliv obsáhnout, ale spíše definovat a nastínit celou problematiku.

Drogy
Obecně je za drogu pokládáno všechno, co už ke svým potřebách uspokojený organismus nepotřebuje. Muže jít o jídlo, zvláště sladkosti, pití, zejména chutově dráždivé nápoje působící na činnost vyšší nervové soustavy, ale i leccos jiného, např. sexualitu či některé emočně nabité vztahy mezi lidmi.
Méne přísní posuzovatelé pokládají za drogu vše, co má rychlý a výrazný účinek na lidskou psychiku. Nejčastěji se drogou rozumějí psychoaktivní látky (vcetně alkoholu). U nás jsou v současnosti nejvíce užívanými drogami: kofein, nikotin a alkohol.
Závislost na drogách byla definována světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako stav fyzické a psychické vazby jedince na jednu nebo více drog, užívaných průběžně, se škodlivými následky jak pro jedince, tak pro společnost.


Základní pojmy
Pojmy TOXIKOMANIE a NARKOMANIE vyjadřují závislost na drogách. Narkomanií se rozumí závislost na psychoaktivních nealkoholových drogách. Jde-li o závislost na jedné droze, hovoříme o MONOTOXIKOMANII (např. alkoholismus), jde-li o závislost na více drogách, hovoříme o POLYTOXIKOMANII. Tyto termíny se užívají méně, upřednostňovány jsou vyjádření DROGOVÁ ZÁVISLOST a ZÁVISLOST NA DROGÁCH.
Drogová závislost může být psychická nebo somatická (tělesná).
PSYCHICKÁ ZÁVISLOST je duševní stav vzniklý podáváním drogy, který se projevuje různým stupněm přání požívat drogu. Jestliže jde o čistě psychickou závislost na droze, nedostaví se po jejím vysazení vůbec žádné tělesné abstinenční příznaky.
TĚLESNÁ ZÁVISLOST je stav, kdy se organismus droze přizpůsobil, zahrnul ji do své látkové výměny (tak jako cukry, tuky, škroby). Organismus tělesne závislý na droze drogu potřebuje a na přerušení přísunu drogy reaguje poruchou, které říkáme abstinenční stav.

ALKOHOL
Snad nejstarší drogou v dějinách je alkohol. Je jednou ze společností tolerovaných drog a to i přestože, má ze všech drog jednu z nejtragičtějších bilancí.

Alkohol působí poruchy zrakového vnímání (tunelové vidění, zhoršené vnímání barev), sklon nebezpečně riskovat, přeceňovat se, horší odhad vzdálenosti, reakční čas se prodlužuje, při vyšší hladině poruchy rovnováhy, nebezpečí spánku během řízení. Řízení je zhoršeno i při nízkých hladinách alkoholu v krvi. Zvýšené riziko nehody trvá i v kocovině. Dopravní nehody pod vlivem alkoholu bývají těžší. Častější je polytraumatizace (výskyt mnohočetných poranění), častější jsou i smrtelné nehody. Riziko úrazu u alkoholem ovlivněného mladého řidiče je ještě podstatně vyšší než v pozdějších letech.

Významnou složkou jeho působnosti je i konzumace alkoholu mladými lidmi. Játra dětí a dospívajících odbourávají alkohol pomaleji, děti a dospívající mívají menší hmotnost. I malé množství může vyvolat u dítěte těžkou otravu. Závislost na alkoholu se u dětí a mladých lidí vytváří podstatně rychleji. Pro zajímavost věk, od kterého zákon umožňuje kupování alkoholu, je v České republice 18 let, v USA 21 let, v Japonsku 21 let, ve Švédsku 20 let.

Bezpečná dávka pro zdravého dospělého člověka je podle expertu Světové zdravotnické organizace do asi 20 g 100 % lihu za den (16 g pro ženu, 24 g pro muže), což je asi do půl litru piva nebo 200 ml vína, 50 ml destilátu.

Stadia opilosti - 1.excitacní (po menších dávkách působí alkohol oslabení opatrnosti, hovornost, tendenci se prosazovat, někdy slovní nebo i fyzickou agresi), 2. somnolentní (útlum, spavost), 3. komatózní (stav bezvědomí), 4. asfyktické (dušení vlivem zástavy dechového centra v prodloužené míše).

Delirium tremens - alkoholická psychóza, k níž dochází po mnoha letech nadměrného pití. K příznakům patří silný tres, zrakové halucinace (typicky drobných malých zvířat), někdy i tělové halucinace (postižený může cítit soucasně dotyk), nedostatek tekutin a minerálu v těle, dezorientace. Človek je ohrožen na životě a stav vyžaduje naléhavou lékařskou péči.
Kocovina - je způsobena více vlivy: narušením minerálního a vodního hospodářství a metabolismu, nevyspáním, účinky alkoholu na mozek aj. Při kocovině je vhodné doplnit minerály a tekutiny (např. formou nějaké lehce stravitelné polévky), naprosto nevhodný je další alkohol.
Odvykací syndrom - dochází při něm k tresu, neklidu, nespavosti, nepříjemným duševním stavům. Při těžším průběhu se může objevit i epileptický záchvat. Nejtěžší odvykací syndromy někdy přecházejí v delirium tremens (viz heslo alkohol, delirium tremens).

Zdravotní rizika jsou tato; vlivem alkoholu roste např. riziko úrazu, dopravních nehod, po vyšších dlouhodobě přijímaných dávkách je oslabena imunita (roste riziko infekcí a nádoru). Časté jsou jaterní nemoci a další choroby trávicího systému, po dlouhodobě přijímaných vysokých dávkách se mohou objevovat duševní poruchy a poruchy paměti. Vyšší riziko nádoru v oblastech, které přicházejí do styku s alkoholem, a rakoviny prsní žlázy u žen. Periferní polyneuropatie je postižení periferních nervů (nejčastěji dolních končetin) v důsledku mnohaletého pití alkoholu. K dalším rizikum patří alkoholová epilepsie, alkoholické psychózy atd. ALKOHOLISMUS - výraz dříve používaný pro závislost na alkoholu (viz heslo závislost).

CHOVÁNÍ LIDÍ, ZNEUŽÍVAJÍCÍCH ALKOHOL A JINÉ PSYCHOAKTIVNÍ LÁTKY, VYKAZUJE NĚKTERÉ SPOLEČNÉ ZNAKY:
1. Krádeže alkoholu, případně jiných látek, krádeže peněz a cenných předmetů.
2. Změna přátel.
3. Blízcí přátelé jsou závislí na alkoholu či jiných látkách.
4. Ztráta zájmu o studium a práci.
5. Tendence vyhýbat se členům rodiny, nepouštet se s nimi do závažnějšího rozhovoru.
6. Ztráta zájmu o dříve vysoko ceněné hodnoty.
7. Zhoršení celkového vzhledu.
8. Lži, rozpačité chování.
9. Problémy se zákonem.



TABÁK
Spolu s alkoholem nejrozšířenější, a též společensky tolerovanou drogou je tabák, aplikovaný kouřením. Podle britských odhadů umírá v České republice předčasně každý den 63 lidí na následky kouření. Jedinou návykovou látkou v tabáku je nikotin, není to však jediná škodlivina. Mezi další škodliviny patří např. dehty z tabákového kouře, které sice nejsou návykové, ale zvyšují riziko rakoviny. Třetina až polovina dětí a dospívajících, kteří zkusí kouřit i jen několik cigaret, se brzy stává na nikotinu závislá. Zhruba 7 z 10 mladých lidí, kteří začali kouřit, toho později lituje. Podle britských a amerických pramenů si kuřák zkracuje život o 20 - 25 let, každý druhý kuřák zemře na následky kouření, polovina předčasných smrtí nastává už ve středním věku. Tabák patří také k tzv. průchozím drogám
(droga, po níž následuje nástup na užívání silnější látky), zvyšuje tedy riziko problémů
s jinými návykovými látkami.

Hlavní potíže způsobené užíváním tabáku
Pokles tělesné výkonnosti, bolesti žaludku, nepříznivé účinky na pokožku (pleť obličeje rychleji stárne). Obtíže po vysazení kouření nejsou někdy žádné, jindy vzniká podrážděnost, problémy s trávením, nespavost. Podstatně zvyšuje riziko zhoubných nádorů. V celosvětovém měřítku způsobuje 30 % rakovin. Je to častá příčina impotence u mužů středního věku, nese s sebou riziko poškození plodu u těhotných žen. Onemocnění dýchacích cest, rozedma plic. Alergie na složky tabákového kouře a astma. Nemoci cév dolních končetin. Pronikavě zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Je to nejzávažnější příčina smrti, které se dá předejít.
Nedobrovolné (pasivní kouření) - kdo žije společně s málo ohleduplným kuřákem a sám nekouří, zatěžuje své tělo dávkou asi dvou cigaret denně.
Odvykání kouření - používají se následující postupy: Uvědomovat si výhody nekouření, rozpoznávat nebezpečné situace a vyhýbat se jim (např. kuřáckému vagónu ve vlaku či zakouřené restauraci), prostě přestat, teskně nevzpomínat a rozpoznávat nebezpečné myšlenky, relaxace nebo jóga (zvlášť pokud kouření souvisí se stresem), rozptýlení a přeladění (např. na sport), psychoterapie, znechutit si kouření "překouřením se", zvládnutí recidivy, průběžně posilovat motivaci, více cvičit, zvýšit příjem tekutin, jíst více zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků, méně tučného a sladkého. Kdo nechce přestat najednou, může u každé cigarety zapisovat v kolik hodin a v jaké situaci ji vykouřil. Rozbíjení kuřáckých stereotypů (např. nekouřit oblíbenou značku, ale ty nejnechutnější možné cigarety), akupunktura, využívání některých léků (nikotinové žvýkačky), jestliže je doporučí lékař, psychoterapie.

ZÁVISLOST NA JINÝCH LÁTKÁCH

Roku 1943 byl v laboratori firmy Sandoz objeven diethylamid kyseliny lysergové, známé LSD.
V odborných kruzích se jednoznacne přijímá názor, že do roku 1966 byli evropští toxikomané spíše soustředěni do hranic psychopatických osobností. Poté však zachvátila vzrůstající vlna toxikomanie i mládež bez výraznějších psychopatických charakteristik, pričemž nesmírně znepokojující je stále klesající průměrný věk prvního kontaktu s drogou. Primát úmrtí následkem drog drží v soucasné době Německo a Itálie. Situace u nás, i když je lepší než v zemích Západu, není nijak lichotivá.
Jako společensky nejnebezpečnější se uvádí závislost na alkaloidech opia, především heroinu. Heroin je pokládán za společensky nejnebezpecnější drogu. Stimuluje k násilí a zabití. Heroin bývá také pokládán za tzv. nejtvrdší drogu a návyk na ni bývá nejčastěji vyvrcholením drogové závislosti jedince.



DRUH A VLASTNOSTI DROGY

1. KONOPÍ: MARIHUANA, HAŠIŠ
Obě drogy jsou produktem indického konopí. Vyskytují se ve formě listů, semínek, kousku tmavohnědé pryskyřice (hašiš), jako tmavá olejovitá tekutina (hašišový olej), někdy jsou ve formě různých cukrovinek a pečiva.
Účinky: velmi odlišné (podle typu drogy) od mírné euforie až po halucinace (nejčastěji zrakové).
Užívání: užívají se buď kouřením (joint - cigareta nebo smotek) nebo ústy (cukrovinky nebo pití odvaru).
Příznaky: nepřirozená veselost, rozjařenost, zarudlé oci, zrychlený puls, bolesti na prsou, kolísání nálad, zhoršená schopnost soustředění, výrazně zvýšená chuť k jídlu.
Rizika: zhoršení postřřehu a koncentrace a prodloužení reakčního času, úzkost a přeludy, možné psychologické změny.

2. STIMULACNÍ SYNTETICKÉ LÁTKY:
Takto se nazývá soubor syntetických látek jako pervitin, kokain, crack, amfetamin
efedrin, či preparáty snižující chuť k jídlu.
Aplikují se ve formě různobarevných tablet, prášku nebo krystalku.
Účinky: Mají povzbuzující účinek na tělesnou i duševní činnost, zvyšují bdělost, snižují a odstraňují únavu a chuť k jídlu. Při vyšších dávkách se objevuje úzkost, neklid, nespavost, svědění pod kůží, nadřazenost, náladovost, agresivita. Po odeznění drogy se dostavuje vyčerpání, hlad, spánek, deprese.
Užívají se kouřením, šňupáním, nebo injekcemi.
Příznaky: zrychlený tep, rozšířené zornice, neposednost, bdělost, podrážděnost, chronická rýma provázená výtokem nebo krvácením z nosu, úzkost, vzrušení, hubnutí, bledá kůže.
Hlavní rizika jsou vznik výrazné psychické závislosti, pocity pronásledování, poruchy paměti, agresivita, halucinace. Při velkých dávkách hrozí srdeční selhání a smrtelné otravy při předávkování.



3. HALUCINOGENY:
a) syntetické: LSD, EXTÁZE
b) přírodní: MESCALIN, PSILOCYBIN (v houbách, kaktusech, rostlinách)

V distribuci jsou jako malé papírové čtverecky napuštěné tekutinou nebo gelem s drogou (LSD), dále jako tekutina nebo v tabletách, kapslích. Užívají se ústy.
Jejich účinky způsobují poruchy vnímání různých smyslu, zejména halucinace, změněné prožívání reality, změny nálady.

Příznaky jsou tyto; rozšírené zornice, zrychlený plus, zrudnutí v obličeji, někdy zvýšená tělesná aktivita.
Rizika hrozí tato vznik psychické závislosti, horší kontakt s realitou, vyšší riziko nádoru a epileptických záchvatu, poruchy sebeovládání, riziko přetrvávání psychické poruchy nebo její provokace.



Jiné druhy závislosti
Závislost nemusí být klasickou formou upnuta na požívání látek, ale může mít i různé psychické varianty. Patří sem široká škála psychických závislostí, od sexuálních, přes emocionální, až k pracovní ( workoholismus ). Prvně jmenované jsou často na hranici sexuální deviace, či jiných psychických poruch a jejich rozbor je námětem pro jinou samostatnou práci. Zaměřím se tedy na poslení - workoholismus.

Workoholismus - V devadesátých letech se v souvislosti s volným pohybem pracovních sil na trhu práce poprvé u nás začlo mluvit o závislosti na práci - workoholismu. Přitom to není nic nového. Dějiny jsou těchto případů plné. Nejtrasparentnější jsou tyto příklady mezi umělci, či populárními osobnostmi. Člověk zcela propadne své práci, přestane si uvědomovat své síly, začne je přepínat a končí totálním vyčerpáním v le-
pším případě, opakuje-li toto, smrtí.
Klasickým příkladem je Vladimír Vysocký, obětoval každičkou chvíli svého života své práci - herectví, poezii a zpěvu. Když mu docházely síly a hrozilo, že bude muset zvolnit, neváhal sáhnou po stimulačních drogách, jen aby mohl dál pokračovat ve svém díle. K tomu se připočítal jeho zvyk utápět bolets v alkoholu a příběh končí smrtí na počátku silnéhoa statného muže, jenž umírá se zcela zničeným a do poslední buňky vyčerpaným organismem.



Závěr
Tato práce se nesnaží obsáhnout téma závislosti v celé jeho šíři, neb autor si je vědom, že to je nad jeho síly a téma samo se zdá neuchopitelné. Snažím se pouze komplexně tento problém nastínit a přiblížit jeho nejdůležitější aspekty. Zvláštní pozornost jsem věnoval alkoholu a tabáku, protože v současné době je prioritní zájem věnován " závažnějším" drogám, ačkoli, tyto dvě si stále uchovávají svůj tragický dopad na lidstvo.
Domnívám se, že člověk jako tvor je přirozeně závislý ( na matce, rodině, společnosti), ale právě schopnost ovládat a regulovat tuto závislost je jedním ze základních rysů člověka.
Samostanost nesmí být odtrženost, ale vazba nesmí být poutem. Jsou vzácní a velcí lidé ti, kteří ovládají své závislosti.



Přílohy;

Obsah alkoholu v nápojích -
l0° pivo obsahuje kolem 2 % alkoholu,
12° pivo 3 - 4 %,
víno většinou 10 -18 % alkoholu,
destiláty kolem 40 % i více.



Dělení drog

LÁTKY HALUCINOGENNÍ: vyvolávají zrakové, sluchové a další halucinace. Zahrnují ruzné druhy hub, muchomůrku červenou, druhy Psilocybe, kaktus peyotl, rulík zlomocný, blín černý, konopí, harmel, LSD, meskalin, harmolin a několik vzácných druhu z povodí Amazonky (Virola a Anadenanthera).
LÁTKY OPOJNÉ: vyvolávají opojení, zejména alkohol, ale též chloroform, ether, benzin, jiná rozpouštědla a těkavé chemikálie.
LÁTKY POVZBUDIVÉ: způsobují zvýšenou duševní nebo tělesnou aktivitu nebo jejich kombinaci a uživateli zpravidla nebrání provádet každodenní úkony. Tato skupina zahrnuje čaj, kávu, kakao, koku, kolu, tabák, kokain, amfetaminy.
HYPNOTIKA: vyvolávají spánek, stavy strnulosti nebo zklidnění. Patří k nim mandragora, káva, sedativa a narkotika (včetně opia a jeho derivátu např. heroin).

V některých případech se účinky jednotlivých omamných látek překrývají. Látka klasifikovaná jako povzbudivá může v konecné fázi vyvolat spánek. Dále na druhé straně těkavá rozpouštědla, zde klasifikovaná jako látky opojné, mohou mít halucinogenní vlastnosti. Tudíž tyto uvedené třídy by neměly být považovány za vzájemně zcela odlišné, ale spíše za obecné orientační body v rozmanitosti omamných látek.



Příběh ze soudní síně


DROGY
Vyplašený dvacetiletý kluk, soudní síň plná jeho vrstevníků, mezi nimi i kamarádi, dokonce i ti, kterým drogy dodával.
On, obyčejný společenský kluk, měl mnoho kamarádů, věděl, kteří drogu prodávají, věděl, kteří o ni mají zájem, z hlediska svého obhájce pouze pomáhal kamarádům, kteří se na něj obrátili. Tito kamarádi se nezeptali, od koho si drogu mohou koupit, ve své zbabělosti nebo strachu, využili svého hodného kamaráda.

Když se jeden z kamarádů předávkoval a skončil v nemocnici, věc vyšetřovala policie,
najednou byl onen hodný kluk obviněn.
Je vinen z hlediska trestního zákona, hrozí mu trest odnětí svobody, je označen za zločince,
je odsouzen ve smyslu § 188 trestního zákona.

Kamarádi ho zdraví, někteří koukají do země, jsou to přece studenti, kteří k soudu přišli pouze jako diváci.
Po vynesení rozsudku si všichni oddechnou, trest byl vynesen , zatím má výchovný charakter,
několik měsíců trestu odnětí svobody, podmíněně odložených na několik let.
Co bude příště , tato otázka visí v soudní síni, když všichni odcházejí.



Obsah:
Úvod..............................1

Drogy............................2

Alkohol...............2
Tabák...................3
jiné.......................3
druh a vlastnosti..5
Jiné druhy závislostí.....7
Závěr..............................8
Přílohy...........................9

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT