Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Házená,

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Vznik a vývoj házené v České republice byl od počátku velmi úzce spjat s vývojem České (dnes národní) házené. Již v roce 1918 vydal Jaroslav Trantina pravidla národní házené a sám se stal na několik let vůdčí organizátorskou osobností. V roce 1919 byl utvořen Přípravný výbor Svazu házené a ženských sportů, který prohlásil pravidla za oficiální. 22.února 1920 byl založen Československý svaz házené a ženských sportů (ČSHŽK).
Po počátečním, i mezinárodním, rychlém rozvoji prožívala národní házená i doma krizi. Jednou z příčin byla roztříštěnost československé tělovýchovy a sportu. Svaz házené měl v roce 1931 registrováno pouze 675 hráčů a hráček. Národní házená se však hrála i v Sokole, DTJ, FDTJ, Orlu a dalších spolcích. Za okupace se národní házená stala jedním ze symbolů českého vlastenectví a v roce 1944 ČSH sdružoval 22156 hráčů.
V následujících, poválečných letech se však bouřlivý rozvoj národní házené zastavil i v rámci ČSR. Národní házená postrádala možnost mezinárodního styku a postupně opouštěla své pozice ve prospěch házené (tehdy tzv. mezinárodní házená o 7 hráčích).
Po sjednocení tělovýchovy do ČOS se v roce 1948 utvořilo Ústředí pro házenou podle dosavadních pravidel a současně vzniklo i ústředí pro házenou o 7 a 11 hráčích.
Po sloučení obou ústředí v roce 1951 došlo ke sporům a administrativnímu potlačování házené o 11 a hlavně 7 hráčích (bylo zakázáno hrát házenou v letním období) a když se spory vyhrotily, došlo v roce 1952 k definitivní organizační rozluce a vznikla samostatná Ústřední sekce házené.
Funkcionáři, trenéři a hráči národní házené však sehráli zejména v minulosti v rozvoji československého házenkářského sportu významnou a neopominutelnou úlohu. Národní házená měla přímý podíl na úspěšném rozvoji a výsledcích mezinárodní házené v ČSSR. V tomto období přecházelo na házenou mnoho vyspělých hráčů i celých družstev, kteří podněcovali vývoj mezinárodní házené svou sportovní výkonností a řadou nových technicko – taktických prvků.
Oddílová družstva z českých zemí se utkala v házené oficiálně poprvé 30. listopadu 1947 (ZJŠ Sparta Bratrství – Sokol Úvaly). Iniciátorem utkání byl Jan Radotínský, který se s házenou seznámil v létě 1947 na vysokoškolském zájezdu do Francie. V dubnu 1948 byl při jednání zájemců o házenou utvořen “Přípravný výbor pro mezinárodní házenou” a v roce 1950 se uskutečnila první mistrovská soutěž mužů i žen.
Po vzniku Ústřední sekce házené koncem roku 1952 byl v Československu zajištěn další nerušený vývoj této sportovní hry. Díky národním házenkářům jsme patřili v padesátých a šedesátých letech mezi absolutní světovou házenkářskou špičku a své postavení jsme si udržovali s menšími výkyvy i nadále o čemž svědčí výsledky reprezentačních i klubových celků z té doby.
V roce 1968 byly položeny základy vzniku Českého svazu házené (ČSH), který byl společně se Slovenským zväzom hádzanej (SZH) zastřešen Československým svazem házené (ČSSH). Podle statistik ÚV ČSTV se házená se svými 42 351 registrovanými členy řadila na 8 místo mezi sportovními odvětvími.
Po listopadu 1989 došlo k vytvoření Československé konfederace sportovních a tělovýchovných svazů (ČSKSTS) a Československý svaz házené se stal jejím členem. V tomto období jsme organizovali MS mužů v roce 1990 a podíleli jsme se, zejména zásluhou Jaroslava Mráze, na vzniku EHF, když jedna z přípravných schůzek se konala v Praze.
Po rozdělení Československa a vzniku České republiky k 1.1.1993 se ujal Český svaz házené – nadále sdružený v Českém svazu tělesné výchovy (ČSTV)- řízení mezinárodního styku , samostatné české reprezentace a všech domácích soutěží včetně 1. Ligy. Vytvořil vlastní legislativní předpisy, upravil organizaci soutěží i činnost reprezentace. V této podobě pracuje dodnes, byť především v podstatně zvýšené evropské konkurenci je stále těžší se prosadit.




Nejvýznamnější úspěchy československé i české házené:
Tituly mistrů světa získaly ženy v roce 1957 a muži v roce 1967
2. místa na MS: muži 1958, 1961, ženy 1986
3. místa na MS: muži 1954, 1964, ženy 1962, junioři 1981
2. místo na ME: dorostenky 1994, dorostenci 1997
Olympijské hry 1972 Mnichov – muži 2. místo
Světové organizace házené
Evropská federace házené – European Handball Federation (EHF)
EHF byla založena v roce 1991 na ustavujícím kongresu v Berlíně a v současné době sdružuje 46 národních federací. Sídlo má od roku 1992 ve Vídni a jejím předsedou je pan Staffan HOLMQVIST ze Švédska. EHF je organizačně i výkonnostně nejkvalitnější kontinentální federací IHF.
Pravidelně pořádá ME mládeže, juniorské kategorie a dospělých. Řídí evropské pohárové soutěže a organizuje školení a semináře rozhodčích, delegátů EHF a funkcionářů členských federací.
Rovněž v EHF je nejvyšším orgánem kongres, který je svoláván v každém sudém roce.Mezi kongresy řídí EHF sedmičlenný volený Výkonný výbor , který má k dispozici dvě odborné komise a placenou administrativu. Tato struktura je doplněna dvěmi nezávislými komisemi - kontrolní a arbitrážní.
V soutěžní komisi EHF působí od roku 1994 Phdr. František Táborský a náhradníkem kontrolní komise je od roku 1996 Vladimír Polách.
Světová federace házené - International Handbell Federation (IHF)
IHF byla založena 12.7.1946, mezi 14 zakládajícími členy byla i Československá republika.
Rozvoj
1946 14 členů
1952 22
1960 30
1968 41
1976 68
1984 96
1999 145

1. president Gösta BJÖRG Švédsko 1946 - 1950
2. president Hans BAUMANN Švýcarsko 1950 - 1971
3. president Paul HÖGBERG Švédsko 1971 - 1984
4. president Ervin LANC Rakousko od 1984
Jedna z nejvýznamnějších světových sportovních organizací, která finančně, organizačně a metodicky přispěla k rozvoji házené na všech kontinentech. Nevyšším orgánem IHF je Kongres, který je svoláván v každém sudém roce. V době letních OH je tento kongres volební. Mezi kongresy zajišťuje činnost IHF Rada v Výkonný výbor.
Po kongresu v roce 1998 je v IHF sdruženo již 145 národních svazů .
Afrika 44 členů
Asie 31 členů
Evropa 46 členů
Oceánie 5 členů
Panamerika 19 členů

Český svazu házené
Český svaz házené byl založen již v roce 1948 a od té doby se jeho činnost neustále vyvíjí. Největší rozmach zaznamenal v posledních deseti letech, když po rozdělení se Slovenskem převzal od Federálního svazu házené (ČSFH) zodpovědnosti za extraligu a především reprezentaci. ČSH se tak stará nejen o výchovu trenérů, rozhodčích, členskou základnu a výchovu talentované mládeže, ale řídí přímo dvacet mládežnických a ostatních národních soutěží, nepočítaje další soutěže , které řídí oblastní svazy.
Český svaz házené nyní sdružuje v devíti oblastních svazech přes 20 tisíc hráčů a funkcionářů, přes 250 klubů a oddílů házené ve kterých nachází uplatnění přes tisíc družstev všech kategorií. I přes krátkou dobu své samostatné existence navázal Český svaz házené na úspěchy z předchozích let, kdy se například v roce 1957 ženy a 1967 muži stali mistry světa.
V dnešní házené kdy se počet kvalitních družstev v Evropě i na celém světě výrazně rozšířil, je stále větším problémem se na vrcholné události jakými jsou mistrovství Světa a Evropy vůbec kvalifikovat. Proto zvláště těší, že například naše družstvo žen se od roku 1993 (ještě společně se Slovenskem( zatím probojovalo do závěrečných kol všech světových šampionátů. Rovněž družstvo mužů i přes výpadek v kvalifikaci na MS 1999 a ME 2000 se doposud zúčastňovalo všech vrcholných soutěží a v roce 1996 nebylo daleko od postupu na OH. O to více těší stříbrné medaile českých mládežnických celků, které získaly na MEJ 1994 dívky a 1997 chlapci.

Beach handball

Je to mladý sport, který se vyvíjí a jemuž podléhá každým rokem v letním období roku,stále další a další pohybu chtiví jedinci. Obliba stále stoupá i v zemích, které byli tak říkajíc kolébkou BH, z čehož se dá usuzovat i to, že zájem o tento sport není jen módní a novinkovou záležitostí. Vznik beach handballu se jen velice těžko datuje, ale dá se říci, že první zmínky jsou z první poloviny 90-tých let ze zemí, které mají nějaké ty pláže a házenkářskou tradici - Itálie, Portugalsko, Španělsko.

Jak už z názvu vyplývá, je to házená na pláži , z čehož plyne základní - je to obdoba klasické házené s jednou podstatnou změnou a to, že se hraje naboso na nějaké té rozhrnuté kopě písku, která jak udávají oficiální pravidla by měla mít velikost 27 na 12 metrů. Důležité je také zjištění, že se tohoto klání zúčastňují tři osoby v poli a samozřejmě brankář. Nejfrekventovanějším pojmem v beach handballu je slovo AMERIKA, což v naší hantýrce označuje chycení a zároveň vystřelení míče ve výskoku. Za góly se získávají body a to od jednoho po tři body za gól podle toho jak se ke gólu přišlo. Základem k tomuto složitě pouze vypadajícímu systému ohodnocení je fakt, že každý gól dosažený amerikou je ohodnocen bodem navíc, stejně tak i jakýkoliv gól dosažený brankářem. Celý mač je rozdělen na dva poločasy, které se počítají zvlášť a v případě, že každé družstvo vyhraje jeden poločas následuje penaltový rozstřel. Ten je praktikován formou dlouhé nahrávky od vlastního brankáře, kterou dostává útočník do hracího pole a pak střílí na soupeře. Ještě je nutné podotknout, že útočník vybíhá z rohu hracího pole u vlastního brankáře.

Beachhandball značně snižuje tvrdost klasické házené, přidává na hravosti a tvořivosti, a dále se stává atraktivnější nejen pro samotné hráče, ale což je důležité i pro diváky.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT