Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Životní prostředí

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
... je prostor, ve kterém organismus žije, a jeho systém vazeb k prostředí;souhrn všech vnějších vlivů (přírodních i kulturních), které jedince obklopují (soc. komunitu, populaci, společnost ap.) a umožňují mu podmínky k životu. Ohrožení životního prostředí je součástí jedním z hlavních globálních problémů lidstva.
...se dělí na: 1) ochranu přírody a rostlin, 2) ochranu stanovišť, 3) ochrana živočichů.
1) Ochrana přírody a rostlin

Péče státu i jednotlivců o volně žijící živočichy, planě rostoucí rostliny, o vzácné či ohrožené druhy, o vybrané dřeviny rostoucí mimo les, o vybraná naleziště nerostů a hornin, o paleont. nálezy a o geomorfologické či geol. jevy v krajině. Zabývá se ochranou ekol. systémů a krajinných celků. Buduje síť chráněných území a trvale o ně pečuje, ovlivňuje lesní a vodní hospodaření, účastní se procesů územního plánování, ochrany původního fondu, vytváření nových, přírodně hodnotných ekosystémů. První zákon o státní ochraně přírody byl v ČR vydán v roce 1956.
2) Ochrana stanovišť
Cílem je zachování max. počtu dostatečně velkých biotopů a typů prostředí, která jsou nezbytná k udržení rozmanitosti -> ekosystémů. Provádí se formou územní ochrany, umožňuje ochranu druhů.
3) Ochrana živočichů
Jejím úkolem je zachovat početnou a geneticky kvalitní populaci živočichů v dostatečně velkém a minimálně kontamitovaném přírodním prostředí. Metody, managementu populací, zejména ohrožených druhů, zahrnující různé způsoby obnovy populací. Ochrana živočichů není možná bez účinné ochrany přirozených stanovišť.

DRUHY ZNEČIŠTĚNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Odpadky
- Počet lidí neustále roste. Čím dál víc lidí si neváží životního prostředí a ostatním je to téměř jedno. Jen pár lidí oproti většině se snaží životní prostředí chránit. Nepohazují věci po ulicích, třídí odpadky –sklo, papír a plasty. Ale je to málo, protože jsou lidé, kteří pohazují věci po ulicích a po silnicích. Na světě je hodně nečistot, a proto by měli státy vydat zákony, aby v ulicích bylo čisto a lidé třídili odpadky. Zlepší tím zpracovatelnost odpadků na skládkách a bude čisto na ulicích.
- Dalším problémem jsou skládky, na niž je spousta odpadků, které se jen velmi těžko a pomalu rozkládají. Naštěstí existují skládky na kterých lidé odpadky za pomoci bakteriích rozkládají rychleji než dosavadní cestou. Lidé zakopou odpadky do země a vpouští mezi ně plyn podporující rozmnožování bakteriích. Tímto urychlí proces téměř o polovinu.
Ovzduší
- Ovzduší je čím dál horší.Továrny, produkující velmi mnoho látek, které se dostanou do prostředí mají mít vzduchové filtry.Také většina aut v dnešní době mají katalyzátory (filtr), jež dříve neměla a znečišťovala ovzduší.Za dobu než se začali používat filtry, se ovzduší velmi zhoršilo. Začali kyselé deště a začal se ztenčovat ozón. Lidé kácejí lesy, a tím napomáhají znečišťování ovzduší. Ochránci přírody jsou proti tomu, aby se kácely lesy,ale jejich úsilí často není korunováno úspěchem, protože je potřeba dřevo na papír,latě, stavební materiály a jiné věci.Při znečišťování dochází k tomu, že atmosféra (vzdušný obal Země) se chová jako vakuum a přitom se zahřívá. Lidé by měli chránit životní prostředí a né ho ničit.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT