Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Modemy

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Modemy (interní)

Modem nám umožňuje pomocí stávajících telefonních linek zprostředkovat komunikaci mezi vzdálenými počítači. K tomuto spojení nepotřebujeme kromě telefonu, počítače a modemu žádné další zařízení. Můžeme tedy realizovat dálkové spojení bez samostatných kabelů či bezdrátových spojů všude tam, kam vede telefon.

Teď vám vysvětlím rozdíl mezi modemy interními a externími. Interní neboli vnitřní modem je na rozšiřující kartě počítače. Kabel spojuje tuto kartu se zásuvkou telefonního vedení. Oproti tomu externí (česky vnější) modem je umístěn vedle počítače. Obecným pravidlem je to, že externí provedení je VŽDY lepší, než provedení interní. Interní modemy mají pouze jednu výhodu - jsou levné.
Jsou tři základní skupiny připojení: Analogovým připojením rozumíme v tomto případě připojení přes klasické telefonní linky. Přenos po takovýchto linkách je pomalý a nekvalitní. Největšími výhodami jsou dostupnost a cena.
Na druhou stranu digitální připojení poskytuje nejen komfort z hlediska stability a kvality, ale mnohdy také výhodu ve větší rychlosti připojení. Typů digitálního připojení existuje dnes celá řada - nejběžnějšími jsou pevné linky, ISDN, CATV (kabelovou televizi), a další. Kabelové připojení dnes nabízí ve větším měřítku pouze UPC. V ideální situaci by bylo kabelové připojení nejlepším řešením, ovšem vzhledem k tomu, že není dostupné po celé ČR, není to v tomto případě tak žhavé, jak by se mohlo zdát.

První modemy sloužily k terminálovému spojení s velkými počítači IBM. Dosahovaly závratných rychlostí 110 bps (bits per second, tedy bitů za vteřinu - jeden byte je 8 bitů). Do druhé poloviny 60. let se rychlosti držely na 300, maximálně 600 bps. V roce 1981 představila firma Hayes Smartmodem řízený mikroprocesorem, který byl ovládán dnes již všude používanou sadou AT příkazů. Modem se tak změnil z jednoúčelového zařízení na univerzální přístroj.
Dnešní modemy obsahují kromě mikroprocesoru i paměť, ve které je uložen program řídící činnost modemu. Protože se již dále nemění způsob vysílání dat do telefonní linky, je dnes obvykle možné naučit modem novým kouskům či vyšší rychlosti pouhou aktualizací tohoto programového vybavení.

Nejjednodušším (i když ne nejdůležitějším) příkladem, kdy můžeme modemy využít, jsou hry, které modemy využívají k tomu, aby si mohli dva hráči spolu zahrát, tak jako by seděli u počítače jediného. Oba si tedy spustí hru a nastaví ji tak, aby se spojila modemem s protihráčem. Modemy tak nahrazují prostředí počítačové sítě a mohou telefonem překročit i velké vzdálenosti.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT