Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Judaismus

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Je judaismus mírumilovné náboženství?
Já si myslím, že ano, židovské náboženství je mírumilovné.

Na důkaz této mírumilovnosti mohu uvést například tento biblický text (Levictus): „Bude-li přebývat s tebou ve vaší zemi někdo jako host, nebudete mu škodit. Ten, kdo bude přebývat s vámi jako host (ger), bude vám jako domorodec mezi vámi. Budeš ho milovat jako sebe samého, protože i vy jste byli hosty v zemi egyptské...“ Slovem „ ger “ se myslí host cizinec, který není žid.

Pokud židé útočí na ostatní, je to jen sebeobrana. Například příběh o Davidu a Goliáši: Obr Goliáš byl Pelištejec. Pelištejci útočili na Izraelity a obzvláště Goliáš, který byl silný a nikdo ho nedokázal přemoci. Až přišel David a Goliáše zabil. Byla to tedy jen sebeobrana, neboť nezabil-li by David Goliáše, zabil by Goliáš Davida a spolu s ním i další židy.

Centrem judaismu je Izrael, konkrétně hlavní město Jeruzalém. Sem táhl k hoře Mórija, ležící dnes v srdci Jeruzaléma, Abrahám, aby zde dokázal svou poslušnost a lásku k Hospodinu obětováním svého syna Izáka. Na této hoře se později vystavěla synagóga, která byla dvakrát srovnána se zemí. hora je známá pod pojmem chrámová hora.

Jeruzalém je ale důležitý také pro křesťanství a Islám, proto se o něj stále vedou spory. O žádné město se nebojovalo tolik, jako o Jeruzalém, o žádnou zem se nevedlo tolik válek jako o Izrael, žádný národ nebyl tolik pronásledován jako židé.

Všude po Izraeli je od dob jeho založení vidět ozbrojené vojáky, jsou zde velká opatření proti bombám (na letištích, ve školách, všude jsou detektory kovu), v každé budově je funkční kryt, běžným jevem jsou plynové masky, lidé se bojí cestovat autobusy (protože často vybuchují), ve školách visí cedulky s instrukcemi co dělat když vejde terorista. Všechna tato opatření kvůli terorismu ze strany Arabů, sousední země. Židé se tedy i v dnešních dobách stále jen brání.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT