Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Pneumothorax

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

22A Pneumothorax

- na RTG vypadá jako úplně černé pole
- umělé dýchání je bezvýznamné
- jednostranný pneumothorax: pac. umírá za 2 – 3 dny. 1 plíce dýchání zvládne, jenomže se pomalu přesouvá přes mediastinum do volného prostoru, který uvolnila zkolabovaná plíce. Nervy vedoucí před mediastinum posouvá s sebou, nervy se podráždí à nastává smrt

Zavřený pneumothorax:
- poraněním plíce s porušením bronchu dochází ke vnikání vzduchu do pohrudniční dutiny, ve které je normálně negativní tlak à plíce kolabuje, každým vdechem přibývající vzduch přetlačuje mediastinum na zdravou stranu a vzniká tenzní pneumothorax. Pokud je poraněna nástěnná pleura zlomenými žebry, proniká vzduch do měkkých tkání hrudní stěny a vzniká podkožní emfyzém – může se šířit nahoru na krk až na obličej a dolů na břišní stěnu.

PP u zav. pneumothoraxu s poškozením pleury: Pokud hrozí z postupujícího emfyzému na krku dušení, zavedeme intradermálně větší množství jehel k odvedení vzduchu z podkoží navenek. Po Bülauově drenáži emfyzém rychle ustupuje.
PP u zavřeného pneumothoraxu: Převedení zavřeného pneumothoraxu v otevřený zavedením několika jehel mezižeberními prostory do pohrudniční dutiny à zavedení Bülauovy drenáže s aktivním sáním.

Otevřený pneumothorax:
- nejčastěji bodnou nebo střelnou ranou
- vniknutí vzduchu do pohrudniční dutiny a vznik otevřeného pneumothotaxu. Při každém vdechu vniká otvorem vzduch do hrudníku a mezihrudí je tlačeno na zdravou stranu, při výdechu se zase vrací na nemocnou stranu (pohybuje se tam a zpět), nastává vlání mediastina a akce srdeční trpí. Otvor po vniknutí vzduchu se může sám uzavřít nebo působí jako ventil, kterým je při inspiriu vždy nový vzduch do pohrudniční dutiny nasáván, plíce kolabují a vzniká přetlakový pneumothorax.
PP: Uzavření otvoru přiložením obvazu s mastným mulem. Definitivní ošetření – sešití rány a Bülauova drenáž.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT