Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Kréta

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kréta je ostrov ve Středozemním moři. Správní středisko je Heraklion. Povrch je hornatý. Největší hora je vysoká 2456 m.n.m.

Kréta byla významné centrum předřecké civilizace. Minojská kultura začala již 3 tisíciletí před naším letopočtem. Od roku 67 před naším letopočtem je Kréta římská provincie. Od roku 395 patří pod byzantskou říši . Od 1204 pod panstvím Benátek.Od 1669 obsazena Turky.

Za minojské kultury se tu rozvíjelo Egejské výtvarné umění. Charakteristické pro Egejské výtvarné umění byl silný vliv kultur Egypta a Mezopotámie.
Užití uměleckých technik :

Filigrán-zlatnická technika užívající různě splétané jemné stříbrné nebo zlaté drátky ve volných tvarech nebo letované na podklad
Fajáns- výrobky z jemné porézní keramické hmoty
Email-technika dekorativní úpravy kovů,skla ,keramiky nebo kamene sklovitou hmotou .
Významná střediska Minojské kultury byly paláce (Knóssos, Feistos, Malia).

Nejvýznamnější je Knóssos. Knóssos byl postaven začátkem 2. tisíciletí před naším letopočtem. Zničen neznámou katastrofou v 2.polovině 18.století před naším letopočtem. Obnoven a opět zničen byl kolem roku 1400 před naším letopočtem .

Paláce byly zdobeny nástěnnými malbami se zvířecími motivy a skupinovými výjevy ze slavností a náboženských obřadů .V sochařství vznikala zejména drobná mnohobarevná terakotová a fajánsová technika, glyptika a keramika. Glyptika je umělecká technika řezání a rytí drahokamů a polodrahokamů i skla užívaná k výrobě šperků a pečetidel.

Knóssos byl rozlehlý palácový komplex s několika sty místnostmi a jen v paláci žilo asi 8000 lidí. Předpokládá se že kolem paláce bylo rozlehlé město s asi 100 000 lidmi. Palác měl tři patra pod zemí kde žila královská rodina a dvě patra nad zemí. Kde žily řemeslníci, otroci a služebníci.

V paláci byla škola,divadlo,celnice,sýpky a kanalizace. V kanalizaci mírným samospádem protékala voda pod všemi místnostmi a odnášela všechny nečistoty.

Náboženské obřady probíhaly tak, že kněží nosili různé keramické nádoby a házely je do velké jámy s průměrem asi dva a půl metru hlavní nádoba obřadu byla ozdobná a měla ve spodní části měla malou dírku, kterou vytékala tekutina většinou med nebo olej.

Zajímavostí je, že trůní místnost je o jeden shod níže než nádvoří, protože kréťané uctívali zemi jako hlavní věc, ze které všechno pochází .

Krétská kultura je nejstarší v Evropě a zanechala ve mně hluboký dojem.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT