Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Aerobik

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Ačkoliv byl ještě před časem aerobik neznámým slovem, dnes se již trvale usídlil na vrcholku popularity rekreačních sportů. Po vývoji, který trval bezmála dvě desetiletí, máme před sebou velmi dynamický a estetický sport, kterému stále holdují převážně ženy. Český svaz aerobiku je organizací, která dělá pro český aerobik opravdu hodně a snaží se všem zájemcům o zdravý pohyb co nejvíce zpříjemnit. Spadá pod mezinárodní organizaci Federaci FISAF (Federation International des Sports Aerobic et Fitness),jenž sídlí v australském Brisbane. Kromě pořádání několika typů soutěží se věnuje i výchově nových instruktorů rekreačního aerobiku, kteří své vzdělání zakončují složením zkoušek a získáním oprávnění k vedení hodin. Toto oprávnění bych moc ráda získala i já, protože jsem už několik hodin vedla, a moc mě to bavilo. Pokusím se to co nejdříve získat po dovršení 18-ti let.

Přehled soutěží, které vycházejí z technických pravidel FISAF:

Soutěže typu A:

1. Soutěžní Aerobic Master Class- Soutěž jednotlivců cvičících podle kvalifikovaného lektora. Nejprve v předkolech a následně 15 nejlepších ve finále. Soutěží se ve čtyřech kategoriích: 1.kategorie (8-10let) Hodnotí se: provedení, výraz,
2.kategorie (11-13let) schopnost zachycení předvedeného
3.kategorie (14-17let) Hodnotí se:provedení, výraz, schopnost zachycení
předvedeného, vzhled, síla a flexibilita
4.kategorie (nad 18let) Hodnotí se: stejně jako u třetí kat. s větším důrazem
na schopnost zachycení předvedeného
-postupový, nepostupový, republikový

2.Aerobic Team Show-je zapotřebí průběžné přípravy včetně vytvoření a nácviku choreografie na vybranou hudbu (3.min). Sestava musí obsahovat 3 povinné cviky (jumping jacks, střídavé high leg kicks a push ups čili kliky)
-oblastní, nepostupový, republikový

Soutěže typu B:

1.FITNESS-vystupují zde skupiny cvičenců s dopředu připravenou hudebně pohybovou kompozicí (2 min.). Každé družstvo má 5 až 8 členů. Soutěž Fitness družstev má tři kategorie podle cvičebního stylu (Aerobik, step, funk), které jsou dále rozděleny podle věku.
-pohárové soutěže, kvalifikační soutěže, mistrovství ČR a světa, závody Open Cup

2.Sportovní aerobik-sestavy, které jsou k vidění v TV nebo ve sportovních halách, působí na první pohled lehce. Žádného diváka by však nenapadlo, kolik dřiny se za necelými 2 minutami skrývá
-pohárové soutěže, kvalifikační soutěže, mistrovství ČR, Evropy a světa, mezinárodní závody Open Cup Grand Prix.

Co se tedy přesně hodnotí při soutěžích v komerčním aerobiku?

-vytrvalost-schopnost udržet tempo cvičení po celých 50 minut cvičební jednotky
-technika cvičení-správné držení těla, vedené pohyby horních končetin, došlapování na
paty,…
-výraz
-vzhled-zajímavý dres doplněný jemným líčením a originálním účesem, vypracovaná
postava,…
-schopnost zachycení předvedeného
-schopnost pohybového vyjádření hudby
-celkový dojem-příjemný, energický projev
-síla a flexibilita

Obvyklý průběh tréninků

1.Zahřátí, úvodní strečink a rozcvičení 15-20 min.
2.Posilování 30-45 min.
3.Aerobní část lekce 10-30 min. a více
4.Závěrečný strečink 10-15 min.

Za hodinu se doporučuje vypít max. 0,8 l tekutiny, ne najednou, ale po každých 15-20 min. Nejvhodnějším pitím během cvičení je stolní voda nebo lehká minerálka. Po sportovním výkonu tělo potřebuje doplnit energickou hladinu a obnovit svalovou hmotu. Proto je dobré za hodinu po cvičení normálně se najíst. Je pravda, že aerobik je stále spojován se tvrzením „časté cvičení ničí klouby“. Já si myslím, že každý sport má své klady i zápory. Stejně je na tom i aerobik. Při správném provádění pohybů a volbě hodiny by k tomuto riziku nemělo vůbec dojít. Důležité je přitom cvičit ve vhodně obuvi. Musí mít odpruženou špičku i patu, kotníčkovou výšku a na achilovku vyříznutou patu. Dobrá bota na aerobik by měla být pevná, šněrovací. Ze zdravotního hlediska na investici do kvalitních bot nemůžeme nikdy šetřit! Velmi důležité je zvolit také vhodný oděv právě z toho materiálu, který je nám nejpříjemnější. Ten potom doplnit zajímavým jemným líčením a hlavně pevným originálním účesem. Pak už jen zbývá nahodit krásný úsměv a frrr do závodění!!! Mě aerobik moc baví a chtěla bych u něj zůstat a zdokonalovat se co nejdéle. I když je pravda, že teď už ho zanedbávám. Dříve jsem trénovala 4 krát týdně. A teď? Své tréninky nestíhám, takže trénuji individuálně. Vždy když je alespoň trochu času.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT