Historie počítače

První počítačový stroj byl vynalezen v roce 1640. O 300 let později, 12.května 1941, sestavil Konrad Zuse počítací automat Z3. Umí sčítat, odčítat, násobit, dělit a vypočítá druhou odmocninu. Ztroj Z3 je předchůdcem počítače.
V prosinci 1943 byl uveden do provozu Colossus. Byl vybaven 1500 elektronkami, a byl proto mnohem rychlejší než Z3. V roce 1943 překonali američtí vědci z pensylvánské univerzity všechny dosavadní vynálezy. Zkonstruovali první elektronický velkokapacitní počítací stroj na světě. Počítač nazvali ENIAC. Byl vybaven 18000 elektronkami, vážil 30 tun a byl tak velký, že by se nevešel do normálního třípokojového bytu. Počátkem padesátých let pak přišly počítače typu UNIVAC, které vypadaly spíše jako kokpit letadla. K ukládání už nepoužívaly děrné karty, nýbrž magnetické pásky, které v počítači zabíraly celé stěny. Později byly elektronky nahrazeny méně poruchovými tranzistory.
duben 1957 - Jak počítač přimět, aby prováděl složité pracovní postupy, je nyní značně usnadněno zavedením programovacího jazyka FORTRAN, což je první skutečný programovací jazyk. Dosud fungovaly jazyky na bázi dvojkové soustavy - v kombinování číslic 1 a 0. FORTRAN místo toho využívá matematické symboly a byl vytvořen pro vědecké účely.
r. 1975 - malý počítač, první svého druhu, který byl vyroben soukromou potřebu, je na trhu v USA. Za senzační cenu 297 dolarů nabízí MITS altair 8800 s kapacitou paměti 256 bytů. Počítač je ale dost obtížné spustit. Je třeba stisknout v určitém pořadí 25 tlačítek. Proto se tento počítač hodí jen pro technické nadšence. Výrobci už pracují na vylepšení tohoto přístroje.
Počítače už dělají muziku. Kluby jsou zaplaveny elektronickou hudbou. Nejnovější směr je elektronická hudba, techno - od technologie.
Windows 95 je na světě, s velkou reklamou přišla 24. srpna americká softwarová firma Microsoft na trh s novým programovým vybavením W95. Nabízí větší komfort, multimediální aplikace a přístup k onlinovým službám Microsoft - Network.
Surfování po internetu, milióny lidí surfují po internetu - počítačové síti, která obepíná celý svět. Dříve jen používali jen specialisté, ale od doby co existuje World Wide Web je internet otevřen pro každého. Původ internetu je v ARPANETU -> byl stvořen ministerstvem zahraničí pro výměnu počítačových dat.
Konečně i film přes počítač. Hračka oživla - Toy Story je prvním filmem, který byl celý na počítači.
Takto se asi vyvíjela historie počítače od monster po skvělé počítače, které dělají nemožné.

 

Maturita.cz - referát (verze pro snadný tisk)
http://www.maturita.cz/referaty/referat.asp?id=2452