Laserová tiskárna

R. 1975 přišla na trh americká firma IBM s laserovou tiskárnou označenou jako typ 3800, schopnou vytisknout za hodinu až 8 580 stran formátu A4.
Nepracuje na mechanickém principu, nýbrž na principu fotooptickém.Dosahuje zhruba 10-krát vyššího tiskařského výkonu, než nejrychlejší stroje mechanické. Znaky jež mají být vytištěny, tiskárna nedostává v podobě tiskařských typů, ale ve formě matrice s maximálně 18x24 vzájemně se překrývající body.Uvnitř tiskárny je umístěn fotosyntetický buben. Paprsek helium-neonového laseru svým dopadem na kladně nabitý povrch bubnu lokálně vybíjí náboj a tím na něm vytváří negativní obraz přenášených znaků, který zachycuje jednu celou stránku textu. Text je přenesen za pomoci práškového barviva(toneru) na normální papír a nakonec na něm za teploty přibližně 200°C fixován. Bez tohoto tepelného procesu, by se text na papíře dal setřít. Buben je pak plošným osvětlením zbaven náboje, očištěn od ulpělých práškových částic a je novým nabitím téměř okamžitě připraven pro následující tiskovou stranu. Celá tato příprava proběhne za jednu otáčku bubnu.Texty určené k vytištění se v tiskárně přechodně uskladňují v elektronické paměti a odtud vyvolávají mikroprocesorem v tempu přizpůsobeném rychlosti tisku.
Laserové tiskárny vyrábí řada výrobců. Za standardní tiskárny jsou v současných letech považovány tiskárny firmy Hewlett Packard- HP laser Jet s číselným označením 2, 3, 4 a jejich modifikace.
Speciálním jazykem pro některé laserové tiskárny, pomocí kterého lze docílit kvalitnějšího tisku je PostScript
Cena se pohybuje asi tak od 10 000 do 200 000.
Provoz : černá náplň cca. 600,- , což stačí asi tak na 1000 stránek (barevné jsou dražší)
Záruka: ½ - 2 roky

HP Laser Jet 1100…………………12 985,-
HP Laser Jet 2100…………………23 850,-
HP Laser Jet 8000 A3………………88 981,-

Literatura:Kronika techniky, Informatika jako věda

 

Maturita.cz - referát (verze pro snadný tisk)
http://www.maturita.cz/referaty/referat.asp?id=3437