Bezpečný úkryt - Eskymácké Iglů

V polárních krajinách, kde skoro po celý rok mrzne a země je pokryta sněhem, je schopnost dobře a rychle postavit skrýš nepostradatelná. Eskymáci se vypravují na dlouhé výpravy za potravou, na kterých je každou chvíli může překvapit v nejhoším i sněhová bouře, a to pak jde o každou minutu. Právě Eskymáci stavějí sněhové chýše, které se jmenují iglú.

Protože i v našich zeměpisných šířkách si sněhu užijeme až až, zde je návod na stavbu pravého eskymáckého iglú. Domorodému lovci trvá postavení takovéto chýše necelých dvacet minut. Napoprvé se vám to tak rychle nepovede, ale to se časem spraví. Nejprve si najděte vhodné místo s hlubokým a pevným sněhem. Vyhrabejte obdélníkovou jámu tak třicet centimetrů hlubokou. Kamarádi zatím chystají sněhové bloky nejméně čtvrt metru silné. První řada má největší průměr (aspoň 2,5m), stavba se směrem k vrcholu zužuje. Bloky se kladou spirálovitě na sebe, poslední, vrcholový, umístěte zvnitřku a zvnitřku také prohrabejte dveře. Okna správné iglú nemá a nejsou ani potřeba, sněhem proniká dost světla. Nakonec utěsněte škvíry, uplácejte povrch, nanoste si dovnitř sobí kůže (nebo aspoň prkénka, abyste neseděli jen tak na sněhu) a může přijít klidně i ta největší bouře.

V modrém, pohádkovém světle si budete určitě připadat jako na dalekém severu. Dobře postavené eskymácké iglú nejenže poskytuje určité pohodlí a zabezpečení proti větru, ale svíčkou vyhřejete vnitřní vzduch na několik stupňů nad nulou i při velkých mrazech. Nezapomeňte na dostatečný větrací otvor ve vrcholku kopule, abyste se uvnitř nedusili.

 

Maturita.cz - referát (verze pro snadný tisk)
http://www.maturita.cz/referaty/referat.asp?id=585