John von Neumann

JOHN VON NEUMANN

Podílel se na konstrukci prvního počítače, na slavné teorii her i na výrobě atomové bomby. Je jediným vědcem o němž se tvrdí, že byl chytřejší než Einstein.

John Ludwig von Neumann se narodil v rodině bohatého maďarského bankéře. Od malička už projevoval známky geniality. Říká se o něm, že v šesti letech byl schopen s otcem žertovat ve starořečtině a zpaměti uměl dělit osmimístnými čísly. Od dvanácti let ho soukromě učil nejlepší profesor matematiky z budapešťské univerzity. V sedmnácti publikoval svoji první vědeckou práci. Následující rok se zapsal na budapešťskou univerzitu. Nechal se zapsat na perspektivní obor chemické inženýrství. Studium bylo pro něj tak snadné, že ve volném čase napsal doktorskou práci z matematiky. Ve dvaadvaceti letech odchází na univerzitu do Berlína, kde se začíná zabývat kvantovou teorií a teorií neutronové sítě. Už tehdy byl uznávaným vědcem, ale celosvětově se proslavil v roce 1928 jako spolutvůrce matematické teorie her, která je do dnes používána v ekonomice i v politice. V roce 1929-už jako světově proslulý vědec-se stal s Albertem Einsteinem zakládajícím členem nového Vědeckého institutu v Princetonu.

Když začala druhá světová válka, soustředila se na von Neumanna pozornost vlády i armádních činitelů. Stal se jednou z hlavních postav tzv. Manhattanského projektu, jehož cílem bylo vyvinout atomovou bombu dříve než Němci. Tým který se snažil vyřešit problém: jaké množství explozivního materiálu, který obalí plutonium velikosti grapefruitu, bude zapotřebí, aby došlo k co nejúčinnějšímu výbuchu. Byl to velmi obtížný matematický problém, na němž do té doby ztroskotali nejlepší vědci Manhattanského projektu. Von Neumann jej vyřešil téměř okamžitě. Vytvořil si tak mezi spolupracovníky, z nichž mnoho bylo nositeli Nobelovy ceny, velké množství nepřátel. I nejmenší pochybnosti zmizeli o jeho genialitě zmizeli 16. července 1945, kdy byla plutoniová bomba úspěšně vyzkoušená v poušti v Novém Mexiku. Jeho plutoniová bomba byla svržena na Nagasaki a měla dvojnásobně větší ničivou sílu, než bomba, která byla svržena na Hirošimu. Von Neumann pak spolupracoval na dalším typu ničivé zbraně- vodíkové bomby s destruktivní silou tisíckrát větší, než byly použity bomby v Japonsku. K vyřešení tohoto problému si vzal v roce 1950 počítač, na jehož konstrukci se podílel. Problém vyřešil, o dva roky později byl pak malý ostrůvek v Tichém oceáně vymazán z povrchu země při první zkoušce této ničivé zbraně. Začala nejnebezpečnější etapa studené války. Von Neumann se stal poradcem americké vlády. Von Neumann doporučoval svrhnout bomby na Rusko než to udělají oni, ale prezident Truman se roce 1950 od této strategie distancoval. Von Neumann se výsledku studené války nedožil. Zemřel v roce 1957 na rakovinu. Bylo mu necelých čtyřiapadesát let.

Jeho odkazem jsou v roce 1949 vytvořena von Neumannova matematická pravidla pro konstrukci robotů, kteří se budou sami zdokonalovat a reprodukovat. Teprve dnes vědci využívají tato pravidla pro sestrojení takových robotů. NASA chce ,,Neumannovy roboty“ využít při zkoumání Galaxie.



ZÁKLADNÍ ÚDAJE:
1903-narozen v Maďarsku
1925-na berlínské univerzitě se stal nejmladším profesorem
1928-spoluautor slavné teorie her
1932-spolu s Einsteinem se stal zakládajícím členem Výzkumného inst. v Princetonu
1943-členem tzv. Manhattanského projektu
1944-tvůrce elektronických počítačů ENIAC
1957-umírá na rakovinu

 

Maturita.cz - referát (verze pro snadný tisk)
http://www.maturita.cz/referaty/referat.asp?id=6173