Moje prostředí

S životním prostředím v mém okolí moc spokojena nejsem. Lidé si stále z přírody berou a devastují ji. Každý si dělá co se mu zlíbí , chce mít pohodlnější život a je mu jedno,jak toho dosáhne. Nejhorší je,že se situace asi jen tak nezmění,protože jaký politik by si dal do programu snížení průmyslové ekonomiky za účelem zlepšení přírody? Kdyby si dělník z chemické továrny přečet tento program,jistě by mu svůj hlas nedal,protože nepodpoří nikoho,kdo mu hrozí vyhozením z práce. Je to začarovaný kruh,který ovládají peníze.
Já bych byla spokojená s těmito změnami:Zrušení “koncentračních táborů“ pro dobytek a drůbež..Přijde mi otřesné takové chování k živím bytostem. Narodí se,zavřou je do klece,která má max. jejich tělesné rozměry,rvou do nich nepřirozeně masokostní moučku,nebo jiné věci, pak je zabijí elektrickým proudem a ty menší třeba jen sekáčkem.To není život,ale týrání. Když vidím,jak do chebské masny na povoze hrozícím rozpadnutím vezou krávy s vyděšeným pohledem, připadám si provinile za všechny lidi. Ale maso se jíst bude dál,protože člověk je od přírody všežravec.Chce to jen změnit naše chování k těm,kdo nám ho dávají. Skvělý nápad jsou EKO farmy.Zvířata tu žijí přirozeně v přírodě,na území pro ně vyhrazeném, a důstojně.Jistě že to stojí více peněž,ale to je na jednu stranu dobře.Snížila by se spotřeba a s tím i úmrtnost na obezitu. Maso je velmi tučné,hlavně když zvíře celý život stojí na jednom místě, a špatně stravitelné. Dlouho nám doslova hnije ve střevech a nadměrná konzumace může způsobit nádor. V našem jídelníčku by stačila jedna normální porce masa týdně,aby naše tělo nechátralo ani netrpělo nedostatkem. V mém okolí se jistě nějaký kousek volného prostranství pro takovouto farmu najde, ale musí se chtít.
Bohužel v budoucnu volné přírody bude jen ubývat. Kdo by nechtěl mít svůj vlastní rodinný domeček se zahrádkou,kde bude u boudy uvázaný smutný opuštěný pes. Asi každý. Ještě před rokem jsem z okna viděla louky,kam sem mohla chodit se psem,který nepatří mezi ty opuštěné hlídače majetku.Teď tu vyrostly řadové domky a já musím chodit až do lesoparku. Ten se za těch pár let také dost změnil. Už tu přes cestu žádný zajíc nepřeběhne a veverky asi odešly hledat jinam lepší klima. Na živého tvora se mi podaří pohlédnou teprve tehdy,když dojdu k rybníku Amerika,kde v malých ohrádkách žije stádečko muflonů. Vůbec se mi to nelíbí. Chci,aby se tu opět nějaké druhy drobnější zvěře vysadily.Pro jejich ochranu před automobily,by postačilo ohrazení kolem lesoparku a přísné trestání,kdyby někdo zvěř ohrožoval.
Jenže peníze v našem městě jdou do jiných věcí. V městských sadech kromě parku byl na druhé straně silnice menší úsek zeleně se stromy a květinami.Paní starostka ho nechala vykácet a postavit tam plac z takových nových dlažebních kostek,které se dnes hodně používají..Aby se neřeklo,tak na přírodu nezapomněla.Sem tam zasadili mezi dláždění jedno “košťátko“,které má zastupovat statný strom. Pohled je na to prostě otřesný a smysl v tom žádný také nevidím. Ve městě by mělo přibývat zeleně a ne šedi.
Kromě zeleně chybí i dostatek kontejnerů na recyklovaný odpad. Když už se v ulici nějaký nachází, tak bohužel spousta věcí co patří do něj se povaluje v okolí,protože jsou přeplněné. Kdyby se nerecyklovalo,tak kolem měst uvidíme jen samé jámy na odpad,ve kterých se řadu let rozpadá.Proto mi připadá velmi důležité,aby kontejnery přibyly.
Moc pěkný pohled není ani na městskou teplárnu a její komín.Jestli chce mít lidstvo nějakou budoucnost,musí přejít na jiné zdroje energie a tepla.V našich podmínkách to není tak lehké,ale jde to. V Rakousku mají vodní elektrárny, kde voda z hor valící se přes turbíny vyrábí dost energie. V severských zemích velmi výkone větrné.Pro nás by byly vhodné menší vodní a hlavně sluneční. Solární panely se dají dát na každou střechu domu.Jejich provoz je skoro zadarmo a platí se jen za pořízení.Přes den se energie načerpá do baterií a světla,nebo tepla je na noc dost. Snížily by se tak škodlivé látky v atmosféře ze spalování. Jejich růst otepluje zemi a vzniká skleníkový efekt,při němž roztávají ledovce. Mluví se jen o tom,že dopad bude na průměrnou teplotu,která se zvětší asi o5 stupňů. Pro naši zem by to znamenalo,že nebudeme mít na jakém sněhu v zimě lyžovat a prodlouží se nám léto,ale opomíjí se další dopad. S roztátými ledovci se do oceánů uvolní ohromné množství sladké vody.To zničí mořské proudy,které oteplují,nebo ochlazují kontinenty. Spousta druhů zvěře a rostlin by vyhynula,protože by si nestihla zvyknout na změny.Tak by mohla nastat další doba ledová. Na části země poušť a na té druhé ledovec. Způsobit to člověk dokáže rychle,ale obnovení života trvá tisíce let. Zdá se vám to jako sci-fi? Zamyslete se. Když jste byli malý, byly zimy jako teď? Já myslím že ne. Je stále větší teplo a sněhu ubývá.
Doufám, že lidé si uvědomí svou zodpovědnost a situace se zlepši dřív,než bude pozdě.

 

Maturita.cz - referát (verze pro snadný tisk)
http://www.maturita.cz/referaty/referat.asp?id=7095